Savanţii au descoperit în Canada un rezervor de apă care are o vechime de 2 miliarde de ani. Această descoperire a urmat alteia, de acum trei ani, în care au găsit în aceeaşi zonă apă veche de 1,5 miliarde de ani.
Descoperirea iniţială s-a găsit la o adâncime de 2,4 km, într-o mină, ceea ce a oferit cercetătorilor avantajul de a explora mai adânc. Astfel, la 3 km adâncime s-a găsit această sursă care este cea mai veche apă cunoscută până în prezent.
De asemenea, nu este nicidecum apă prinsă în roci, ci este un curent care curge cu o viteză de aproximativ doi litri pe minut.
Cercetătorii au reuşit să stabilească vârsta prin analizarea gazelor dizolvate, precum heliu, neon, argon şi xenon.
Studiul a fost prezentat la American Geophysical Union Fall Meeting din San Francisco. Un alt lucru interesant descoperit de cercetători a fost că sulfaţii se produceau in situ, într-o reacţie chimică dintre apă şi rocă, fără să provină din exterior de la apa de suprafaţă. Acest lucru înseamnă că un astfel de mediu este capabil să susţină viaţa, cel puţin sub o formă de microorganisme.
Descoperirea poate schimba şi modul în care căutăm viaţă pe alte planete. Spre exemplu, dacă Marte are apă lichidă în subsol, această posibilitate merită cercetată în eventualitatea în care mediul poate oferi un sistem închis capabil să producă viaţă.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Pe Marte a existat apă cu miliarde de ani înainte ca cercetătorii să considere posibil fenomenul
APA are MEMORIE. Descoperirea care poate schimba total lumea – VIDEO
Ruşii au realizat o premieră: au reuşit să dizolve apa într-un smarald